Yüksek Lisans – Doktora Çok mu Gerekli

Ya ben düşünüyorum düşünüyorum tam cevabını bulamasam da bi yerlere varıyorum bu konuyla ilgili.

Yüksek lisans yapınca uzmanlaşmış oluyosun. tamam. Türkiye şartlarında uzmanlaştığın alan ile ilgili yerde işe girme ya da o işi kurma olayı çok yüksek bir ihtimal değil. Devlet ile ilgili görüşlerim eski postlardan biliniyodur diye devlette iş imkanı meselesine girmiyorum. Becerebilen KPSS ile derece yapıp dağın başına atanmakta özgürdür, becersin.

Ama diyorum ki yüksek lisanstan sonra doktora çok mu gerekli ?
Bi kere hayat denen şeyin içerisinde ilerlerken hayattan beklentileriniz ile hayattan istediğiniz şeyler kesinlikle değişecektir. alan dışı doktora yapabilmeniz mümkün yani.  gerekli mi ?

değil, neden değil anlatayım.

Bi kere türkiyedeki jeoloji hocalarının çapı belli (Şengör-Helvacı bi tane de magmatikçi var odtüde o hariç) alan dışı yere gitseniz oradaki hoca profili nasıldır bilemezsiniz elinizde konunuzla gitmeniz lazım, o konuya danışmanlık yapacak hocayı okula girmeden bilmeniz lazım.

Bi de yaş geçiyo ne zaman kendi düzenimizi kuracaz di mi ? mesela hangi doktora mezunu birisi 20 bin dolar/euro maaş ile çalışmakta

ya da siz şirket sahibi olsanız eleman doktoralı diye herşeyi ona mı emanet edersiniz ?

ne bileyim

doktorada zaten yaş 30-35 bandına geliyor 36 yaşında maaşlı çalışmak mı ya da kendi işinde bişeyler yapmak mı ?? çok zor karar
yani demek istediğim şu

işin nasıl yapıldığını okulda öğrenene kadar, ki o da tam değil işi yaparken öğrenmek bi kaç sene içinde o işte ustalaşmak daha mantıklı geliyor.

her doktora mezununa da gel bizim okula gir denmiyor, demiyolar

ülkedeki hocaların çapı belliyken

hazır zaman da kalmamışken,

kendi işinde ilerlemek en mantıklısı

bi de doktoradan mezun olduktan sonra maaşlı çalışmak zorundasınız. Yani benim şartlarımda biri için geçerli bu zengin bir ailenin çocuğu kendi işini kurar oradan devam eder.

Hocaların çapına laf ettin kaçıyosun diyenlere.

Ben geçen sene X bir okulda X bir hocaya lityum meselesini açtığımda bana olan tepkisi şuydu,
“MTA bulamamış sen mi bulacan”
böyle hocalar olduğu müddetçe bu ülkede öğrenciler bişeyler üretmeye yönlendirilemez. Hal böyle olunca zaten jeoloji mezunları zombi gibi yaşıyorken hala zombi gibi öğrencilerle taslak metinler üzerinden tez yazdırır geçersiniz. üstüne de danışmanlık parası alırsınız devletten oh mis devam eder geçer zaman.

yani dediğim gibi doktora güzel bişey bence çok güzel bişey ama benim yapmamam gerektiğine karar getirdim koyduğum gerekçeler de bunlar. yapmak isteyen yapsın elbette ki.

Peki gerekli değilse ne ?

doktoaraya ayıracağınız zamanı nasıl kullanacağınıza bağlı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir