Batarya sektörünün Türkiye’de geleceği çok açık. Özellikle Rus-Ukrayna savaşındaki diplomatik başarı ve Çin ile iyi ilişkiler düşünüldüğünde. Türkiye’de batarya sektörünün canlanması çok muhtemel. Geçtiğimiz günlerde Koreli girişimcilerle anlaşma sağlayan KOÇ grubu Ankara’da batarya üretim fabrikası kuracağını açıkladı. Bu ne demek oluyor ? Hem başka girişimler Türkiye’de batarya fabrikası kurabilir hem de bu fabrikalara hammadde tedariği için batarya minerallerinin madenciliği Türkiye’de artabilir. ve Arttı. Son bi kaç aydır manganez sahalarının çalıştığı gözle görülür bir şekilde arttı. Özellikle manganez talebine olan artış ile manganez yatırımcılarının saha arayışı devam ediyor.
Batarya minerallerine bakıldığı zaman kurşun, lityum, manganez ile nikel ve kobaltı görüyoruz
Türkiye’de hepsi var nikelin tedarikçisi MetaNikelKobalt ayrıca doğu anadoluda magmatik Ni-Cu yatakları var Bingöl-bitlis taraflarında. Manganez ise çoğu yerde var Lityum bilinen bor yataklarındaki killerde hektorit minerali olarak var. ETİMADEN üretiyor. Yani Türkiyede sadece vanadyum yok o da keşfedilmediği için yok bi yerlerde duruyordur elbette. Ya da birincil olarak yataklardan değil de ikincil olarak üretilebilir.
Şimdi, bir pil üretebilmeniz için önce madenlerden bu pilin hammaddesini üretmeniz gerekiyor. Sonra pilin bileşimine girecek hale getirmeniz için tesise ihtiyacınız var ve bu tesisten çıkan işlenmiş hammaddeyi pil fabrikasına iletmeniz gerekiyor
Zincirde; pil hammaddelerinin madenciliği ve bu hammaddelerin işlendiği tesisler dikkat çekiyor.
Mesela, Manganez mineralini mangansülfür haline getirmek için bir tesis Türkiye’de yok. Ya da Kurşunu pile hazır hale getirecek bir tesis yok.
Yani KOÇ’un fabrikasında hammadde dışarıdan gelecek ya da KOÇ, Demirexport aracılığı ile batarya minerallerinin madenciliğinden işlenmesine kadar olan süreci tekeline alacak.
Ben zengin değilim ama önümüzdeki 30 sene içinde daha da zengin olmak isteyen zenginler varsa
1-Batarya minerallerinin maden yatırımı ve madenciliği
2-Batarya minerallerinin madenden pile hazır hale getirilmesi için tesis
bu ikisi üzerinde yoğunlaşan zenginler ilk 10 yıl içinde daha da zengin olacak
pilot tesis kurabilenler de pastadan payını alabilir
Demem o ki
Batarya minerallerinin madenciliği ve prosesi Türkiye’de yeni şu an için çalışılmamış ileriki 10 yıllarda popüler olacak bir konudur.
Tek başına düşünüldüğü zaman jeoloji-maden-metalurji-hidrometalurji-endüstri mühendisliğinin alanına giriyor.
ilk pilot tesisi kuran kazanır