Aşağıdaki linkten habere bakarsanız eğer;
“Türkiye, 1996-2017 yılları arasında yayımlanan 531 bin 899 akademik makale ile bu alanda 20’nci sırada yer alırken, makalelerine yapılan atıf sayısında ise Sudan’ın bile gerisine düşerek 167’nci oldu.” diyor AAPG’de sudanlı bir doktora öğrencisinin makalesine hakemlik yapmıştım. eşşek gibi çalışıyorlar. bizzat şahit olmasam bu habere inanmazdım.
https://www.birgun.net/haber-detay/akademik-makalelerin-itibari-dusuk-turkiye-sudan-in-gerisinde-240145.html
Ha şimdi gelelim olası sebeplere..
Bizim kaliteli içerik üretmemiz gerekiyor. Hani bu web dünyasında içerik yapanlar var ya aynı bilim adamlarımızın da o şekilde çalışması gerekiyor. Yani hocaların onedio editörleri gibi kafayı çalıştırması gerekiyor. Bunun için yaratıcı düşünmeleri lazım ki bizim hocalarda bu kapasite var bence çünkü tıp ve biyomedikalde hemen hemen dünya ile eş gidiyoruz tahminimce.
Ben jeoloji açısından değerlendirebilirim çünkü benim alanım bu
Bizde sağlam sempozyumlar yapılıyor senede bir ya da 2 kere falan. çalışmalar da sağlam ancak yeterli değil. bence daha çok çalışabiliriz. Jeokimya sempozyumunda hep fantastik konular anlatılmıştı özellikle hidrokarbon kömür jeokimya açısından ufkumu açan çalışmaları dinlemiştim. Jeokimya sempozyumuna her hoca 3-4 bildiri gönderiyorsa artık 5-“10 bildiri göndersinler JMO nun etkinlikleri daha kapsamlı ve geniş olsun.
Gerekirse jeolojinin her alanı için farklı etkinlikler olsun aynı ABD’deki gibi..
bizim ne eksiğimiz var gavurlardan ? çalışmaya gelince çalışmaz mıyız okullardaki hocalarımız yatıyor mu ? bence hayır hepsi bişeylerle meşgul ama yeterli değil.
Mesela Yurt dışında doktora ve Master öğrencilerini belirli alanlarda almak için okullar ilan açıyor. öğrenci hocanın yanında research assistant olarak çalışıyor hem maaş kazanıyor hem de hocanın projesini yapıyor. iki taraflı fayda ne güzel değil mi ? bizde neden yok ? Hocanın biri proje açtı da biz mi salça olmadık ?
Üniversitelerde böyle bir çalışma sistemi yok hepsi kendi içlerine kapanık. Ben tam bilmiyorum ama hocalar belirli bir puan tutturmaya çalışıyor tutturunca da bi daha fazla çalışmıyorlar gibime geliyor ama tam bilmiyorum. Proje üreten hocalarımız çok az keşke ABD deki gibi bir uni ortamı olsa da hocalar proje üstüne proje açsa… Ama Türkiye de sabunlama iş de çok olur diye düşünüyorum fakat YÖK ne güne duruyor ki illa ki denetlemesi lazım denetler yani.
ABD de jeolojinin her ince dalı için buluşmalar mitingler etkinlikler yapılıyor ya her sene ya da 2 senede bir. insanlar oralarda çalışmalarını sergilemek için proje üretiyor. sadece üni bazında düşünmeyin özel sektörde çalışanlar bile gelip çalışmalarını sunuyor.
Keşke biz de kaliteli içerik üretebilsek. ülkemizin adını üst seviyelere çıkarabilsek…
Neden ABD?Petrol Jeolojisi için : https://www.aapg.org/events/research/hedbergs/details/Articleid/49896/hydrocarbon-microseepage-recent-advances-new-applications-and-remaining-challenges?utm_source=informz&utm_medium=email&utm_campaign=Change%20campaign%20name%20at%20mailing%20level#24102013-program
Jeolojinin her dalı için: https://fallmeeting.agu.org/2018/daha bi sürü vardır böyle etkinlik…