Tez yazarken önceki çalışmalardan nasıl faydalanılır

Öncelikle bu iş iki aşamadan oluşur. teorinizi üzerine oturttuğunuz tezleri önce bi tüm elde ettiğiniz tezlerden ayıklamanız lazım. bunun için işinize yarayacağını düşündüğünüz tezleri bulmanız gerekir. bunun için de alanınız ile ilgili çalışmaların hepsini okumanız gerekir. okuduktan sonra sizin için önemli olanları seçersiniz.

Peki paper nasıl okunur:

Aşama : Hızlı okuma göz atma tekniği

Bunu yapmak için daha önce oluşturduğunuz veri bankası yani alanınızla ilgili tüm çalışmalardan dikkatinizi çekenleri bu aşamada okumanız gerekli.

Artık bi sürü tez okudunuz ve işinize yarayan kısımları bulmanız lazım amacınız hedefe dönük olacağından makale okuyorsanız eğer; şu bölümleri ilk önce okuyun.

1-öz/abbstract: burada hap bilgi halinde ne iş yapıldığı anlatılır. bi fikir edinirsiniz 

2-results and recommendations: özü okuduktan sonra direkt en son bölümü okuyun hangi sonuca ulaşmış ne önermiş bi bakın 

3- Material method/discussions: eğer sonuç ve önerilerde dikkatinizi bi yer çektiyse o şeyin nasıl yapıldığı bu bölümde anlatılır. 

4-referanslar: burası bence en önemlisi atıfta bulunulan referanslara materyal methodda geliştirilmiş halini bulabilirsiniz. yani adam bi önceki adamın çalışmasını materyal metod ya da discussion da geliştirmiştir öncel çalışmayı bulmak için referanslara bakın bunun için referanslara bakarken bi yandan da introduction kısmına bakın.

referans takibi genellikle springer paperlarında referanslar ve atıflar  pdf içerisinde link olarak veriliyor.  lokal çalışmacıların makaleleri yerel dergilerde olduğu için sci değil onun için researchgate den kendinize bi hesap açın ve çalışma alanınızla ilgili yerli yabancı hocaları bulun takibe alın. projelerini de takibe alabilirsiniz eğer kendi alanınızla ilgili çalışmaları sürdürüyorlarsa. researchgate in bir özelliği tanımadığınız ama sizin alanınızla ilgili çalışan hocaları ve projeleri size önermesidir. Mesela benim alanım değil ama, su kalitesi hakkında webde binlerce makale bulabilirsiniz ama researchgate de su kalitesi üzerine proje yapan hocaları bulmanız mümkün. hoca ekosistemini nasıl kuracaksınız? öncelikle çalışmalarını beğendiğiniz hocaları researchgate den takibe alacaksınız sonra varsa bunların projelerini beğendiklerinizi takibe alın. sonraki adım eğer beklemek istemiyorsanız researchgate den hocanın makalesine girdikten sonra references sekmesinde hocanın o çalışmayı yaparkenki kullandığı paperları bulacaksınız. citations a geldiğnizde ise bu sefer bu hocanın çalışmasından sonra yapılan yeni çalışmaları göreceksiniz. 

Eskiden ekşisözlük çok güzeldi hep bkz.lardan devam ede ede farklı konulara atlardım 😀 ama şimdi kalitesi bozuldu. girmiyorum artık. researchgate de aynı böyle bişey hocanın yararlandığı ve o hocadan yararlanan hocaları bulma imkanınız var hatta ingilizcenize güveniyorsanız soru bile sorabiliyorsunuz. dünyanın farklı yerlerindeki araştırmacılar hocalar size cevap veriyor.. bazıları makalelerini yayınlamıyor özel mesaj atarak isteyebilirsiniz ve gönderiyorlar. ben şu ana kadar 2 hoca ile iletişime geçtim birisi vermedi diğeri daha makalesi yayınlanmadan önce bana makalesini gönderdi…

Hocaların bir de birlikte çalıştığı hocalar var yan tarafta görebilirsiniz. bazı hocaların labları var o labda kimler çalışıyor görebilirsiniz. 

Yani çalışmanızı nasıl yürüteceğiniz hakkında bi ön bilginiz olması lazım ders döneminden sonra fellik fellik tez konusu arayan adamlar bu işlerden anlamaz zaten bu kadar detaya da girmez.

yüksek lisansı bir amaç olarak gören arkadaşlar zaten okula gelirken ne çalışacağını bilen arkadaşlar olduğu için az buçuk çalışmaları ile ilgili ön bilgisi fikri olan insanlar… daha önce en azından alanıyla ilgili ulusal çaplı hocalarla sohbeti olan çay içmişliği olan insanlar bu kadar detaya iner. 

Şöyle bi değişik örnek vermem gerekirse, Su kalitesi konusu en çok, Hindistan, Pakistan ve Irak’ta çalışılıyor. Neden buralarda su kalitesi çalışılıyor bilmiyorum ama bi fikrim var Iraklılar kadar daha önce suriyeliler de bu konunun üzerine gitmişler bizim sınırın karşısında yapılan güzel çalışmalar var ve çalışmalardaki hocalardan en az 1 tanesi nedense illa ki alman..
Hidroloji üzerine bu barajlar meselesi üzerine avrupalılarla çok kafa yormuşlar yayınlar mevcut okuyana… Pakistanlıları bilmiyorum ama Hindistanda sokaklara sıçan bir halk yaşıyor. Ganj nehrine topluca giriyorlar  ölülerini yakıp nehre atıyorlar.. ve ciddi su kirliliği ve içecek su sıkıntısı çekiyorlar.. en az 2 haftada bir hindistanda su kalitesi ile ilgili çalışma çıkıyor sağlam dergilerde 

Yani ülkelerin sosyal ihtiyaçları ya da milli görev olarak gördükleri ya da siyasi olarak üzerlerine biçilen rollerden ötürü her ülkenin çalışma alanı birbirinden ayrı oluyor. Tunuslular da su ve tarım üzerine çalışmalar fazlayken Iraklılarda su ve petrol üzerine çalışmalar fazla oluyor Hindistanda ise su kalitesi üzerine çalışmalar fazla oluyor…

Aslında jeoloji okuyanların sağlam coğrafya bilgisi olsa daha kolay adrese teslim çalışma yaparlar diye düşünüyorum bilmem haksız mıyım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir