Aklıma geldi yazayım dedim.
Startup batıra batıra milyoner olanlar var. KFCnin sahibi gibi 65 yaşında köşeyi dönenler var. sikile sikile sikmeyi öğrenenler var. beceremeye beceremeye becermeyi öğretenler var.. var da var. Yani işin ilk başında hep bata bata artık bi süre sonra süper işler yapanlar var.
bunu nasıl anlamamız gerekiyor? Eğer kişisel gelişimci tipleri okursanız ya da videolarını izlerseniz anlattıkları şundan ibaret.
Hiç pes etmeeğğ, yılmaaağğ, kaybetsen de devam et. gibisinden telkinler.
Ama buna jeolog gözü ile bakacak olursak olay jeolojide bitiyo aslında
İster petrol arayın ister maden arayın sıfırdan sahaya giriyosanız eğer yaptığınız iş aslında İHTİMAL ARTIRMAK. Yani bulma ihtimalinizi artıran şeyler yapıyorsunuz aslında.
İsabetli sondaj verene kadar yaptığınız herşey şüpheli.
İsabetli sondaj verseniz bile toplam sondajın kaçta kaçı isabetli o daha önemli
hadi bunu geçtim, full isabetli sondaj verdiniz ama çıkacak mal maliyeti karşılamıyor..
Orada yine elle tutulur bişey yok fakat siz jeolog olarak görevinizi başarıyla yaptınız Allahın takdiri..
İhtimal artırmak için ne yapmak gerekiyor,
Aslında bu telkinci kişisel gelişimcilerin dediği doğru fakat içini dolduramıyorlar çünkü genele hitap ediyorlar. Bir X kişisinin profili bellidir. Ona göre konuşmuyolar. Herkese göre konuşuyorlar. Tabi x kişisinin yapabileceği şeylerden kişisel gelişimciler değil dinozorlar anlıyor. Böyle de bişey var.
Aslında X kişisinin yapması gereken şey belli fakat o yaparken ya bi yerde takılıyor ya bi yeri göremiyor ya bi yeri es geçiyor ve her böyle oluşta giden gitmiş oluyor.
Burada tecrübe devreye giriyor.
Mesela inşaatçıları düşünün. Bu işin ustaları var mühendisleri var mimarları var hepsi bir ekip ve binayı dikiyorlar. Yüzyıllar boyunca nasıl bina dikileceği nesillerden nesillere aktarılmış bişey. Yani tecrübeliler tecrübelerini aktarıyorlar ve sonraki nesil önceki neslin yaptığı yanlışa düşmüyor. ve o sonraki nesil kendi hatalarını nasıl çözdüğünü bir sonraki nesle aktarıyor. Mısır piramitlerinden tutun Trump towersa kadar bu böyle gelmiş.
Sıfırdan başlamanın zorluğu burada ortaya çıkıyor. Mesela şirket nasıl yönetilir ? çalışanlara nasıl davranılır? iş nasıl yönetilir ? proje nasıl yapılır? süreç nasıl yönetilir ? bunların hepsini uygulayan şirketler var. Ama startuplar sıfırdan başladığı için bunları yaşayarak iyi veya kötü sonuçlar alarak deneyimliyor.
Geri dönelim ihtimal artırmaya.
Sistematik yapılacak şeyler var. Onları bi yapmak gerekiyor. Sonra duruma göre yapılacak şeyler var onları da yapmak gerekiyor.
Fakat tecrübelilerin gördüğü ama senin göremediğin şeyler için güvendiğin biri lazım.
Çünkü herkes iyi niyetli olmayabiliyor.
Yani başarmak için önce meraklı olmak sonra denemek sonra sürekli uygulamak yeterli. Sürekli uygulama kısmı Türkiye’de biraz sıkıntılı. fakat becerebilen kompetan oluyor.
Başarma ihtimalinizi artırmak için başaramadıklarınızdan ders çıkararak bi sonraki yenilgiyi kabullenerek ilerlemeniz gerekiyor.
Kaybedecek bişeyi olmayan adamın kolayca yapabileceği bişey aslında. Zaman alır ama olsun. Göze alan yapar bence neden olmasın ki.