Makalenin amacı, aranmamış ya da az aranmış havzalardaki sahalarda sular yardımıyla hidrokarbon varlığını ya da yokluğunu tespit etmektir. Şöyle ki bi saha düşünün petrol şirketi arama ruhsatı almış ve girecek, sizde şirkette arama jeologusunuz. Orada petrolün olup olmadığını sahaya çıkmadan önce literatürden ora ile ilgili önceden yapılmış hidrojeokimya çalışmalarındaki su kimyası verilerini toplarsınız daha sonra su kimyası verilerini değerlendirip orada gaz mı var petşrol mü var her ikisi mi var yoksa yok mu değerlendirebilirsiniz. Hatta kocaman saha içerisinde eş su çizgileriyle petrolün muhtemel olarak nerede depolanabileceğini haritaya çizersiniz. Sonra da şirket sahaya gireceği zaman tüm sahayı çalışmak yerine belirlediğiniz alanda çalışır böylece hem alan daraltmış olursunuz hem de şirket az masraf yapmış olur. Peki ya nasıl?
Petrol kapanında petrol su kontağı altındaki suyun kimyasal özellikleri bellidir. Havzada bu özelliklere benzer karakter gösteren sular ise bizlere derinlerdeki bu OWC altındaki suya işaret etmektedir. Yani havzadaki meteorik olan sular fosil karakter gösteriyorsa kesinlikle derinlerden fosil bir kaynak tarafından besleniyordur. Ya da direkt olarak fosil sular OWC altındaki sularla ilişkiye işaret etmektedir.
Sular çeşitli araştırmacılar tarafından sınıflandırılmıştır ama bizim için önemli olan petrol aramak için bu sınıflamaları nasıl kullanacağımızdır.
Fosil sular bize sadece suyun bulunduğu ortamın petrol doğaldazın depolanması için durgun yeterli koşullara işaret eder.
Karışım suları fosil su etkisini yani sahada detay araştırmalarla fosil sulara ulaşılabileceğini söyler
Ve bazı kimyasal oranlar direkt ve indirekt olarak fosil ya da meteorik suyun petrol ile ilişkili olup olmadığını gösterir mesela iyot gibi.. İyot organik maddede hümik asitten parçalanarak önce petrole sonra petrolü kapana taşıyan fosil suya geçer petrol sahası suları bu yüzden iyot içerir.
Suların sınıflandırmalarında yeni bir terim olması gerekir üzerinde çalışman lazım. Bazı meteroik sularda bile iyot varlığının bi açıklaması olması gerekir. Çünkü su deniz suyu değil. Ki deniz suyunda iyot çok az miktarda bulunur.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz ki kimyasal anomali yakalamak demek oralarda bi yerde petrolün olması demektir. Makalede anlatılan yöntem ile çalışma alanı daraltıldıktan sonra jeofizik edipleri olaya girerese nokta atışı olarark kapanın yeri bulunmuş olur. .
http://www.iosrjournals.org/iosr-jagg/pages/6(4)Version-2.html