Hidrojeokimyanın çalışma alanları çok geniş.. 2 senedir hidrokimyacı gibi kendi kendime bişeyler yapmaya çalışıyorum ve gördüğüm kadarıyla hidrojeokimya jeolojinin en çarpıcı alt bilim dalı..
Malesef doğada herşeye maydonoz olan tek şey su.. su ile uğraşmak hele kimyasal boyutta uğraşmak çok zevkli
1-Su Kalitesi
- -Tarımsal Sulama Suyu Kalitesi
- -İçme Suyu Kalitesi
Suyun tarımsal sulamaya uygun olup olmadığını inceler ya da suyun içilip içilmeyeceğini araştırır. Burada gıda mühendisi ya da kimya mühendisi gibi düşünmenize gerek yok doğal şartlar açısından suyun kalitesi araştırılır. yani bi dağdan pınar çıkıyor oranın suyu içilir mi içilmez mi… bu kadar basit. Şehir içi içme suyu sondajlarında ülkedeki standartlara göre değerlendirme yapılır.
2-Aramacılıkta Kullanılan Hidrojeokimyasal Yöntemler
- Petrol-Doğal Gaz Aramaları
- Jeotermal Kaynak Aramaları
- Maden Aramaları
-Metalik Madenler
-Radyoaktif Madenler
Petrolü de çalıştım radyoaktif madeni de çalıştım ikisi de çok zevkli.çeşitli sistematikler dahilinde bir bölgedeki su verilerinden yararlanarak orada kaynak olup olmayacağını bulmaya çalışıyorsunuz. jeokimyasal hidrojeokimyasal ve jeoloji haritaları ile yer altı jeolojisini bindirerek daha kesin sonuçlar alabilirsiniz imkan dahilinde jeofizik sismik verileri varsa kebap olur. 😀 her bulabileceğiniz şey sizi çok fantastik sonuçlara götürebilir. Şunu aklınızdan hiç çıkarmayın: bi yerde kaynak/cevher/petrol varsa kesinlikle yer üstünde ya da sığ derinliklerde jeokimyasal anomalisini bulmanız gerekir, kesinlikle bi yerde vardır arayanını bekliyodur. Amerika ve almanya da sırf bu jeokimya üzerine şirketler var jeofizikçilere sismiğin nereye yapılacağını söylüyorlar..
Alman şirketi : https://www.agisurveys.net
ABD şirketi: https://www.gasoilgeochem.com/profile.html
kullanılan yöntemleri geliştirip teknoloji üretip ürettiği teknolojiyi kendisine saklayan ürettiği teknoloji ile hizmet veren firmalar var. Aynı bu jeokimyasal yöntemlerin çalışma mantığı hidrojeokimyasal anomaliler için de geçerlidir.
Aramacılıkta en önemli şey mümkün olduğunca en fazla yöntemle çalışıp bulmama ihtimalini en aza indirmektir. o yüzden sadece hidrojeokimya ile olmaz jeolojiyi de jeokimyayı da tektoniği de herşeyi bilmek zorundasınız.
Yani bi yerde arama yapılırken
jeolojik(jeokimyasal, hidrojeokimyasal, radyometrik, toprak gazları çalışmaları gibi aramalar) kaynak var mı yok mu varsa sahanın nerelerinde olabilir?
jeofizik(gravite sismik manyetik IP DES AMT/CSAMT rezistivite gibi yöntemler) jeolojiden alınan bilgi ile sahada kesin sondaj için nokta atışı yapar. jeofizikçiler iyi bir dart oyuncusudur 😀
sonrası ortak 😀 sondaj.. vur babey vur 😀
3-Çevre Jeolojisi
-Ağır metal kirliliği(Cıva, Arsenik vs.) Bunu hiç bilmiyorum. yani nasıl yapılıyor bilmiyorum fakat kirliliği tespit ediyorlar diye biliyorum tespit edilen kirliliğe karşı Çevre mühendisleri belki de ziraat mühendisleri çözüm önerisi üretiyolardır falan filan
4- Bölgesel Amaçlarla Hidrojeokimyasal Değerlendirmeler
- Göl, Kaplıca, Ilıca, Mineralli Su Kaynaklarının Değerlendirilmesi
Türkiye’de bütün herkesin çalıştığı konu budur. Hidrojeokimyasal sonuçların saf şekilde verilip olduğu gibi anlatılmasından yorumlanmasından ibarettir. Tek amaç hidrojeokimyasal özelliklerin bulunup sergilenmesidir. Özel bir gaye beslenilmez…
Jeoloji Yüksek Lisansı düşünen kardeşlerime tek önerim hidrojeokimyadır ya da normal jeokimya da olur. Ben bunların içinden aramacılık amaçlı kullanılan hidrojeokimyayı seçtim sizlere de öneririm bence çok zevkli olum 😀 mineraloji çalışıp nöreceksiniz 😀 Keşfettin her yeni şey en fantastik şeydir. Bence aramacılık daha zevkli herkes aramacı olsun 😀