Metamorfik core complex havzalarda
1-metalik madenler
2- petrol/gaz ve kömür
3- jeotermal
kesinlikle oluyor
Denizaltı havzalarda ise petrol/gaz oluyor
Adıyaman-Batman metamorfik core complex değil
Havzaları düşündüğünüz zaman aslında kocaman bir sistem ve bu sistem birbirine bağlı çalışıyor.
Metamorfik core complex havzalarda volkanizma ile jeotermal ile metalik madenler (izmir-dikili-aydın örnek verilebilir, tüm menderes masifini düşünün)
tüm menderes masifinde muğla soma manisada kömür
izmir aydın denizlide jeotermal
alaşehir salihlide petrol var
izmir uşak gibi yerlerde de metalik madenler var aydını da katabilirsiniz
endüstriyel hammaddeleri hiç saymıyorum
sistem birbirine bağlı dönüyor. yani magmatizmadan evrilen volkanizma hem jeotermalin sebebi hem metalik madenlerin sebebi hem de petrolün olgunlaşmasının sebebi olarak düşünebilirsiniz.
sistemin birarada çalıştığını nasıl anlıyoruz ? sulardan. çünkü sular havza içerisinde aynı damarda akan kan gibi dolaşıyor ve dolaştığı yerden bişeyler alıyor.
bir jeotermal suda Cl>Na ila SO4<Mg şartı sağlanıyorsa bu jeotermal suyun aslında normal jeotermal Hidrojeokimyasındaki gibi meteorik su olarak değerlendirilmemesi gerekiyor çünkü Sulin sınıflamasına göre bu sular fosil sular. Eğer suda iyot belirli miktardan fazla ise bu sefer direkt olarak hidrokarbon sahası suyu etkili oluyor
e bunu o zaman nereye koyacağız?
normalde petrol sahası suyu jeotermal sudan daha derin kotlarda olarak düşünürsek
petrol sahası suyu jeotermal rezervuara nereden gelmiş olabilir?
Burada yanal göç devreye giriyor
su döngüsünde yağmur suyu ile sürekli beslenen yeraltı suyu önce jeotermal sisteme giriyor. jeotermal sisteme giren su ile petrol sahası suyu bir şekilde karışıyor.
bu karışımı sanıyorum ki izotoplar ile çözebiliriz tam emin değilim
çünkü jeotermal su ile petrol sahası suyunun kimyaları farklı fakat her eğer jeotermal suda yüksek iyot varsa bu karışımın olduğunu bize direkt olarak ispatlıyor. bu karışımın mekanizmasını çözmek ise aslında büyük iş.
aslında basit bir akifer bile jeotermal sistem ile en azından faylar ile bağlı. şöyle düşünün jeotermal sonuçta basınçlı akifer. jeotermalin üzerindeki başka sığ basınçlı akiferi kesen fay ile jeotermal rezervuardan gelen su sığ akiferde karıştıktan sonra biz bu suyu yüzeyde kaplıca suyu olarak görüyoruz.
o zaman havzaların damarları faylar rezervuarlar ve akiferler ve bu her damarda su geziniyor. ve bu su yağmur olarak sürekli sisteme giriyor sıcak su olarak sistemden çıkıyor.
dediğim gibi akiferde bile yüksek iyot derişimi görmek, jeotermal rezervuarda bile yüksek iyot görmek petrol sahası etkisini gösteriyor. fakat bu etkinin nasıl olduğunu çözebilmek büyük iş.
ben yüksek lisansta basit bir diyagram çizmiştim. buna benzer bi çalışma meksikada jujo teconomican sahalarında var. petrol sahası suyuna meteorik su giriyor.
şöyle düşün casingi çok sağlam yapsan bile meteorik su etkisini petrol sahasından ürettiğin petrol ile gelen suda görüyorsan demek ki sistem bi yerlerde akiferler ile rezervuarlar arasında bağlı demek zorunda kalıyorsun.

Jeotermal/Meteorik sistemde olan suya OWC(oil-water-contact)/Fosil altındaki sudan nasıl etkilenebilir ?
1-Sürekli yağmur ile beslenme ile jeotermal sistemdeki suyun petrol sistemine erişmesi(miktar ve hacim artışı) ve böylece petrol sistemindeki sudaki iyotu bünyesine alması ??
2-Sürekli yağmur ile beslenme ile OWC altındaki suyun jeotermal rezervuara doğru yanal göçü ?? (karışım sularının oluşma sebebi olabilir mi ?)
Bu iki hipotezin de sağlamasının yapılması gerekiyor. Nasıl yapılır şu anki bilgilerimle bilemiyorum ama organik backgroudı olan sağlam bir hidrocu gerekiyor. Türkiyede bu hem jeotermal hem de petrolün olduğu yer menderes masifi. yani manisa-salihli-alaşehir. Burada bi çalışma yapmak gerekiyor. Her iki hipotezden hangisi tutarsa o hipotezin teori olması lazım normal şartlarda. sonuçta akiferler rezervuarlar arasında tek hareketli olan şey su.
Bu gördüğünüz veri seti batı anadolu değil başka bi yer. kuyular ise jeotermal değil normal tarla suyu kuyusu.
tarla suyu kuyusunda bile fosil su şartları sağlanıyorsa ? o zaman ne düşünmemiz gerekiyor sizce ?
veri setindeki sularda meteoriklerin bazıları karışım suyu. fosil sular da var.
o zaman burada yeni bir kavramdan bahsetmemiz gerekiyor.
“hidrokarbon etkisi” petrol sahalarındaki suların karakteristiğini gösteren, petrol sahalarındaki sular ile eşdeğer diğer sular aslında bir petrol sisteminden etkilenmiş sular olarak değerlendirilmeli.
sanıyorum ki bu kuyular 500 metre bile değil.