Kalsiyum Klorür bir tuz çeşidi olup farklı kullanım alanları bulunmakta..
Kullanım alanlarına bakıldığında,
kaynak: www.kalsiyum.gen.tr
- Nem çekici olduğu için, inşaatlarda toz tutucu olarak.
- Plastik sektöründe katkı malzemesi olarak kullanımı sağlanır
- Yangın tozları içeriğinde katkı malzemesi olarak kullanılır
- Yollardaki buzu eritmede
- Beton-Çimento alanında kullanılması: Özellikle soğuk havada betonu çabuk kurutarak, betona dayanıklılık ve güç sağlar.
- Arıtma için kullanımı: İçme suyundaki yüksek flor oranını düşürmek için kullanılmaktadır. Ayrıca, petrol rafinerilerinde, alüminyum fabrikalarında ve bu gibi sanayi tesislerinde çıkan atık suyun arıtımında.
Gıda Sektöründe Kalsiyum Klorür Kullanımı: Spor içeceklerinde, konserve yemeklerde, bazı çikolata ürünlerinde sütte, peynirde (kalsiyum katkısı olarak), bira yapımında, dondurmada: Dondurucu madde olarak kullanılır, hayvan yeminde: Süt sığırlarında, süt ateşini düşürmede ve hastalık önlemede kullanılır.
Tarımda Kalsiyum Klorür Kullanımı: Bitkilere kalsiyum vermede, toprakta sodyum seviyesini indirgemede, hasat zamanında meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmada kullanılır.
Kalsiyum klorür maddesi genel olarak elektrolit madde amacıyla kullanılır ve tuzludur. Sporcu içecekleri ve diğer meşrubatların içeriğinde kalsiyum klorüre rastlamak mümkün olacaktır. Konserve ürünlerinde, sebzelerin yapısını korumak amacıyla turşu ve benzeri ürünlerde gıdanın sodyum miktarını arttırmak için kullanımı sağlanır. Bu ürünlere tuzlu bir tat vermek amacıyla kullanılır. Şekerleme ürünlerinde de kalsiyum klorür vardır. Peynir üretiminde kalsiyum klorür maddesi işlenmiş süte ilave edilerek kalsiyum ve protein arasındaki doğal dengeyi sağlamak için kalsiyum klorürden faydalanılır. Bunun yanı sıra eğer süt, peynir yapımı için zayıf kalitedeyse pıhtı yumuşak olacaktır ve buda kazeinde ağır kayıplara neden olmasının yanı sıra, zayıf pıhtılaşmaya sebebiyet verir.
kaynak: www.askimya.com
- Nem çekici olduğu için, inşaatlarda toz tutucu olarak.
- Plastik sektöründe katkı malzemesi olarak
- Yangın tozlarında katkı malzemesi olarak
- Yollardaki buzu eritmede (normal tuz gibi çevreye zarar vermez)
- Beton/Çimento: Özellikle soğuk havalarda betonu çabuk kurutarak, betona dayanıklılık ve güç sağlar.
- Arıtmada: İçme suyundaki yüksek flor düzeyini düşürmede. Ayrıca, petrol rafinerileri, alüminyum fabrikaları gibi sanayi tesislerinde çıkan atık suyun arıtımında.
- Petrol Arama/Sondaj: Yoğun olarak kullanılır.
- Spor içeceklerinde
- Konserve yemeklerde (özellikle turşularda)
- Bazı çikolata ürünlerinde
- Sütte, peynirde (kalsiyum katkısı olarak)
- Biracılıkta (enzim olarak)
- Dondurmada: Dondurucu olarak
- Hayvan Yeminde: Süt sığırlarında, süt ateşini düşürmede ve hastalık önlemede
- Bitkilere kalsiyum vermede
- Toprakta sodyum seviyesini düşürmede
- Hasat zamanı meyve ve sebzenin raf ömrünü uzatmada
Kaynak: http://www.kimyasalforum.com/2017/08/06/yeni-bir-yerli-urun-kati-kalsiyum-klorur/
Kalsiyum klorür, soğutma tesisleri için tuzlu su, yollarda buz ve toz kontrolü ve çimento üretimi gibi çeşitli uygulamalara sahiptir. Kalsiyum klorür ile stabilize edilmiş asfaltsız bir yol, pürüzsüz tozsuz yüzeyi korumakta ve kullanıldıkça yolların iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Asfalt yüzey işlemesine alternatif, ucuz bir malzeme olarak sektöre hizmet eder. Ayrıca kalsiyum klorür; kalsiyum karbonat, kalsiyum sülfat ve baryum klorür üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır [1] [2].
Ticari kalsiyum klorür, Food Chemicals Codex’in gereksinimlerini de karşılamaktadır.Bir bileşen olarak, E numarası E509 olan kalsiyum klorür Avrupa Birliği’nde izin verilen bir gıda katkı maddesi olarak listelenmiştir.
Peynir yapımında kalsiyum ve protein arasındaki doğal dengeyi sağlamak için işlenmiş süte pıhtılaştırıcıyı ilave etmeden önce kalsiyum klorür eklenerek, kalsiyum seviyeleri geri yüklenmektedir. Pek çok peynir türünde sıklıkça E509 kullanılmaktadır [3].
Kalsiyum klorür, sıkılaştırıcı bir madde olarak konserve sebzelerde kullanılmaktadır. Genellikle spor içecekleri ve şişelenmiş su olmak üzere içeceklerde elektrolit olarak, yiyeceklerin sodyum içeriğini arttırmadığı için turşu tatlandırmada, karamel dolgulu çikolata çubuklarındaki karamelin soğumasını yavaşlatmak için ve daha pek çok gıda ürününün hazırlanmasında kalsiyum klorür kullanımı bulunmaktadır. Son yıllarda popüler olan moleküler mutfak sanatında sebze ya da meyve sularının havyar formunda hazırlanmasında kullanılmaktadır.
Bira üretiminde de demleme suyundaki mineral eksikliklerini düzeltmek için gerektiğinde kalsiyum klorür kullanılmaktadır. Demleme işlemi sırasında kimyasal reaksiyonları velezzeti etkilemektedir. Fermantasyon sırasında maya işlevini de etkileyebilir.
Peki doğada nerelerde bulunur? Kalsiyum klorür doğada en çok petrol sahası sularında bulunur. Yani Klor iyonları petrol sahası sularında en yüksek değere sahiptir sonra Na iyonları Kloru takip eder ve Mg ve Ca da bunları takip eder. Sulin sınıflaması ve Schoeller sınıflamasının temeli klorun diğer iyonlara veya diğer iyonların hep birlikte klora oranına dayanır. Sulin sınıflamasında Na/Cl oranının 1 den düşük olması klorit tip eski derin denizel suları temsil eder. Klorit sular iki tipe ayrılır. Magnezyum Klorit ve Kalsiyum Klorit. Bu iki tip sular petrol ve doğal gazın depolanması için oluşan en iyi ortamlarda oluşur. yani petrol neredeyse bu su da oradadır(rezervuar). Türkiye’de tespit edebildiğim kadarıyla adıyaman sahalarında bu tip su mevcut. Hatay tarafında genelde mg-klorür tip sığ sular bulunmakta..
Demek istediğim şu, petrol bulduğunuz zaman sadece petrol bulmuyorsunuz. sütünden de faydalanabilirsiniz eğer teknolojiniz varsa.