Ben mesela çok zengin olsam altınlı jeotermal işi yapardım. hem elektrik üretiyosun hem de yanında altın üretiyosun ne güzel 😀 Ama işte mesele altınlı jeotermalin olduğu yeri bulmak.
Baktım internetten, Yeni Zelanda’da varmış bi de İzlanda’da varmış.
Bunun olayı aslında çok basit. Epitermal sistemin bir modeli var asit sülfatlı sular diye okulda göstermişlerdi.
Bunun olayı şu, İzlanda ve Yeni Zelanda’da aktif volkanik sistemler içerisinde. Peki ama Türkiye’de aktif volkanizma çok yok onu nasıl yapıcaz ?
Epitermalden yürümemiz gerekiyor. Epitermal sistemde ya da Carlin sistemde altın madenciliği yapmak yerine sistemin derinine sondajla inersek bu iş olur. Nasıl olur?
Normalde altın madeni 300-400 metrede değil mi 300-400 metreyi işletiyorlar maden şirketleri.
Benim böyle bir şirketim olsaydı eğer aynı bu sistemde saha çalışmalarını yapar, doğrultu eğimine bakar sonra sistem içerisinde jeotermal arardım. Normalde epitermal sistemlerde meteorik su katkısı ile altının oluşumu 150-200 derece arasında. Yani sıvı kapanımı falan yapsanız bu sıcaklığı göreceksiniz.
Bunun derindeki halini sondajla açacak olursak bence daha yüksek sıcaklık elde ederiz. Yani rahat elektrik üretecek akışkan gelişi olur ve bu sistem içinde olduğumuz için de ppb mertebesinde altın elde ederiz.
Türkiye’de nerelerde olabilir?
Epitermal sistemler balıkesirde var, distal skarnlar ise biga yarımadasında var, doğu anadoluda volkanizma çok bi arazi yapsan bulursun bence orada hem oraya bunu yapmak çok güzel olur, Nemrut-Tendürek volkanizmasının epitermal sistemleri vardır kesin. Kayseri-Nevşehir-Niğde tarafları vs vs Ege’de Uşak, İzmir gibi altın olan yerler içerisinde jeotermal aranabilir.
Yani olay şu
Epitermal ya da Carlin sisteme sahip arazide jeotermal akışkan bulmak.
Çok param olsa bunu yapardım. Yeni Zelanda’da yılda 3kg altın üretiyorlarmış. Zaten elektrik üretiyosun yanında altın cilası olsun 😀