Dünya yenilenebilir bir enerji ekonomisine ilerliyor. Güneş enerjisi kullanımı üssel olarak artmakta ve İngiltere, Fransa ve Hindistan gibi ülkeler önümüzdeki yıllarda gazla çalışan araçları yasaklamayı planlamaktadır. Dünyadaki Çin’deki en büyük otomobil pazarı bile kirliliği artırma baskısı altındadır ve ülkenin petrolle çalışan araçları düşerken dünya standartlarında yenilenebilir kapasite oluşturma iddialı planları var.
Enerji Depolama Sorusu Dünya yenilenebilir enerjilere geçtiğinde, bir soru havada kalıyor: tüm bu enerjiyi nasıl depolayacağız?Bugünün infografikleri bize VanadiumCorp’tan geliyor ve vanadyum redoks akış pillerini (VRFB’ler) vurgulamakta – bazı uzmanların şebeke ölçeğinde enerji depolamanın geleceği olabileceğini belirtmektedir. Vanadyum redoks akışlı bataryalar (VRFB’ler) batarya dünyasında oldukça eşsizdir. Dört farklı oksidasyon durumuna sahip bir metal olan vanadyumun doğal özelliklerinden yararlanarak çalışır. Ancak metali katı halde kullanmak yerine, hem yarı hücreler için vanadyum elektroliti (sıvı çözelti) kullanılır ve konfigürasyon bir proton değişim membranı ile bölünür. Tipik olarak, vanadyum elektrolitle doldurulmuş büyük tanklar bağlanır, bu da çözeltiyi doldurmak veya boşaltmak için yüksek hacimlerde pompalar.

VRFB’lerin Faydaları Bu benzersiz kurulum, VRFB’lere şebeke ölçekli enerji depolaması gibi bir şey için birkaç ilginç avantaj sağlar: Son derece ölçeklenebilir Çok miktarda enerji serbest bırakabilir Vanadyum elektrolit yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir ve 25+ yıllık bir pil ömrüne sahiptir Metallerin kirlenmesini sağlamaz, çünkü yalnızca bir metal (vanadyum) kullanılır Çevrim ömrü teorik olarak sınırsızdır Hazır durumunu ise uzun süre koruyabilmektedir. Aynı anda şarj ve deşarj edilebilir Yanıcı değildir. Sonuç olarak, VRFB’ler yük seviyelendirme, mikro ızgaralar, rüzgar ve güneş, şebeke dışı güç kaynakları ve kesintisiz güç kaynakları gibi çeşitli enerji depolama uygulamalarında kullanılabilir.Vanadyum VRFB’ler kamu şirketlerinden daha fazla dikkat çekmekte ve büyük pil projeleri zaten duyurulmuştu. En dikkat çekici vanadyum akışlı batarya, Çin’deki Dalian yarımadasında 7 milyon kişiye hizmet verecek olan 200 MW’lık bir sistem kurulacak. 500 milyon $ ‘lık maliyet ile, 2020 yılına kadar Dalian’ın beklenen yükünün yaklaşık% 8’ini en üst seviyeye çıkarmak için kullanılacak. Bu batarya sistemi dünyanın en büyük sistemi olacak ve Çin’in şebekeye bağlı batarya depolama kapasitesini tek hamlede üç kat artıracaktır. Çinli Azure International firmasına göre, ilk 10 ülkedeki VRFB talebinin (MW bazlı) pazar projeksiyonu 2013’ten 2020’ye kadar% 80 CAGR büyümekte ve sonuçta 2020’de ihtiyaç duyulan 7.000 MW’tan fazla vanadyum akış kapasitesine ulaşılıacaktır.Bu talep, vanadyum elektrolitinin fiyatı düşerse, tek başına her bir akünün maliyetinin yaklaşık% 30-50’sini oluşturduğundan çok daha önemli olabilir.
Kaynak:
http://metals.visualcapitalist.com/vanadium-the-energy-storage-metal/
Türkiye’de ise bilinen vanadyum yatağı yoktur. http://www.mta.gov.tr/v3.0/bilgi-merkezi/vanadyum
